Voyeur, aneb muž, který se dívá  

Posted by JSilhavy in , , , ,

Název: Voyeur, aneb muž, který se dívá
Originál: ---
Autor: Alberto Moravia
Žánr: novela - psychologická
Počet stran: 109
Provedení: Lamino
Nakladatelství: Jan
Edice: ---
Rok: 1994
Rozměr: střední
Přeložil: Zdeněk Frýbort
Obálka: ---
Anotace

Kniha líčí citově a sexuálně komplikovaný život jedné římské rodiny, otce, univerzitního profesora, který po autonehodě je upoután na lože, jeho syna Doda a jeho ženy Silvie.Dodův prožitek světa záleží v tom, že potají sleduje sexuální mechanismus svého okolí, a to především v jeho úchylkách a výstřednostech: vlastní ženu v jejích proměnách při milování, svého otce v jeho úsilí zneužít k erotickým potěchám mladičkou ošetřovatelku a především sebe sama ve vztahu k ženám.

Čtení 16.-19.4.2010 - 315 minut
Postavy:

Poznámky:

Filmová verze

Uomo che guarda, L'

barevný, drama, Itálie, 1994

Dílo rozporuplného režiséra Tinta Brasse se zabývá vlivem erotiky a sexuální fascinace na společenský diktát. Příběh ženami posedlého univerzitního profesora Doda je filmovým přepisem románu Alberta Moravia "Voyeur, aneb muž, který se dívá".
Dod žije
se svou ženou Sylvií, která ho znechucena jeho neustálou posedlostí po ženách opustí a Dod začne bilancovat svůj dosavadní, především milostný život. Procházíme s ním jeho vztahy od divoké zdravotní sestřičky Fausty až k čisté studentce Pascasie. Snímek se snaží najít a interpretovat složité stezky, které vedou vztahy mužů se ženami.

režie: Tinto Brass
scénář:
Tinto Brass
hudba: Michel Legrand
kamera:
Massimo Di Venanzo
Erre Cinematograsica S. r. l. / Rodeo Drive Communication - Channel8


zdroj: kfbz, knihi, knihynainternetu, cbdb, csfd, dvdinform, imdb,

This entry was posted on pondělí 26. dubna 2010 at 08:30 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 komentářů

Okomentovat

Add