The Door in the Floor - Dveře v podlaze  

Posted by JSilhavy in ,

Drama, psychologický, adaptace
USA / 2004 / 111 min / od 12-15 let
Kinopremiéra v ČR 17.2.2005 s titulky
Režie: Tod Williams
Hrají: Jeff Bridges, Elle Fanning, Kim Basinger, Jon Foster, Larry Pine,

* Režisér Tod Williams se inspiroval novelou Johna Irvinga, jednoho z největších žijících světových autorů. Tento bestseller A WIDOW FOR ONE YEAR vyšel pod názvem ROK VDOVOU také u nás. John Irving má už na svém kontě Oscara za adaptovaný scénář vlastní novely PRAVIDLA MOŠTÁRNY.
* Děj filmu DOOR IN THE FLOOR se odehrává v privilegované čtvrti Východního Hamptonu v New Yorku.
* Popisuje jedno klíčové léto v životě Teda Colea (Bridges), známého autora dětských knížek a jeho krásné ženy Marion (Basinger). Kdysi velké a šťastné manželství je vinou náhlé tragédie na bodu mrazu. Plody této krize jsou nevěry a deprese. Ted si najímá na léto mladého asistenta, jak už to velicí spisovatelé dělají. Právě mladý Eddie sehraje kuriózně zásadní úlohu při transformaci Tedova a Marionina života... Příběh originálně střídá tragické a komické motivy, zkoumá různé aspekty lásky, její zářící i temná zákoutí. Film vyvolává nepříjemné otázky: Smí člověk zkusit všechno a překročit všechny meze, aniž by za to musel zaplatit? A neplatí-li on sám - čím za to platí druzí?
* Popis filmu: Popis
Příběh se odehrává mezi easthamptonskou plážovou komunitou v New Yorku a sleduje klíčové období jednoho léta známého spisovatele knih pro děti Teda Colea a jeho krásné ženy Marion. Jejich kdysi ideální manželství zasáhla tragédie. Coleovi se s láskou starají o svou čtyřletou Ruth, která, jako každé dítě, bere věci tak, jak přicházejí. Marion se ale se ztrátou nedokáže tak snadno vyrovnat a Ted si nedokáže odpustit drobné nevěry, takže vyvstane otázka potřebné změny v jejich vztahu. Ta nastane v podobě Eddieho O´Hary, mladíka, který v létě dělá Tedovi asistenta. Ted doufá, že tak se jejich manželství osvěží.

Eddie si Teda idealizuje, ale Tedovy nepravidelné pracovní návyky Eddieho za chvíli odkážou jen na sebe sama. Eddie začne po Marion toužit, začne v ní vyvolávat zapomenuté mateřské a ženské pocity. K Eddiemu překvapení a potěšení je jeho touha hojně opětována.
Čím víc se Eddie zaplétá do složitosti zdánlivě křehké, leč ve skutečnosti sílící Marion, tím víc si uvědomuje, že i Tedova zdánlivá neschopnost v sobě skrývá něco hlubšího. S blížícím se koncem léta musí Ted a Marion rozhodnout o budoucnosti jejich rodiny.

Kdy? 25.1.2009 21:00-23:00, FilmBox Extra
V TV 31.1. Filmbox extra 09.50, 31.1. Filmbox extra 23.25, 6.2. Filmbox extra 09.10, 6.2. Filmbox extra 19.10
Osobní rating: 10
zdroj: JSilhavy, SPI, sms, IMDB, trailer, FDb, kniha, CSfd, CT+,

This entry was posted on pondělí 26. ledna 2009 at 09:26 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 komentářů

Okomentovat

Add