Rating  

Posted by JSilhavy in

Wise ratings

  • 5/5 = Must see!
  • 4/5 = Great!
  • 3/5 = Just okay.
  • 2/5 = Barely watchable.
  • 1/5 = Waste of time.


  • zdroj: Kwai's film

    23.10.2008
    MPAA (Motion Picture Association of America)
    vznikla v průběhu roku 1960 jako odpověď na volání po regulaci obsahu filmu. Se zachováním tvůrčí svobody měla širší veřejnost krátce upozornit na obsah filmu tak, aby se lidé mohli rozhodnout, zda film shlédnou či nikoliv a jestli je vůbec vhodný pro jejich potomstvo. Čas však ubíhal a filmový průmysl se měnil, na což musela pochopitelně reagovat i MPAA změnou některých ratingů – jak samotným označením, tak i obsahem kategorie.

    G – General Audiences, tedy přístupný všem od nejmenších mrňat po bezzubé dědy. Zde končí zejména rodinné animáky a podobné typy filmů bez sprosté mluvy či násilí, které by mohlo mít vliv na dětskou psychiku. Animované filmy tedy mají velký komerční potenciál, protože na ně může opravdu každý a skupina návštěvníků kina tedy není nikterak omezována.

    PG (Parental Guidance Suggested), ve které se už sem tam může nějaké to ostřejší slůvko či akce vyskytnout (například Kung Fu Panda). Kategorie však slouží hlavně jako upozornění pro fanatické rodiče, které chtějí mít své ratolesti co nejslušnější.

    PG-13, tedy mládeži do 13 let přístupno jen v doprovodu rodičů.V omezeném množství se tu objevují sprostá slova a tvrdší akční scény.

    R, dalo by se říct, že stačí víc jak párkrát zanadávat, protknout to krvavým motivem a nějakou tou bradavkou a jste v háji, miliony vám totiž protečou doslova před očima. Většina režisérů pak na nátlak producentů, kteří mají strach o své investice, musí film přestříhat či předabovat sprostá slova, aby se vyhnul eRkovému ratingu.

    NC-17 – mládeži do 17 let nepřístupno. To je páka, která film dokáže spolehlivě odtrhnout od koryta, ze kterého se nejvíc nažerou PG-13 filmy a mírnější.

    Na stránce MPAA lze filtrovat filmy s těmitop /těmitop/ ratingy.

    zdroj: galaxie, Pavel Poplužník

    POD čarou
    23.10.2008 Čtenářský deník Českého rozhlasu

    This entry was posted on středa 22. října 2008 at 11:38 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

    0 komentářů

    Okomentovat

    Add